Weidevogelresultaten en weidevogelbeheer

31/05/2017

De Hooge weide heeft ongeveer 100 ha weidevogelgebied in eigendom. Dit terrein ligt in de polders tussen Castricum, Uitgeest en Heemskerk. Vanuit de lucht ziet het er zo uit:

 
Onze terreinen zijn waterrijk, nat en heel rijk aan bloemen. Ze liggen als een aaneengesloten blok, omringd door gangbaar boerenland in een grote polder, zodat de broedvogels vrij zicht hebben.

Kortom, ideale omstandig heden voor weidevogels.

 

Toch is dit lijstje niet compleet. Het weidevogelreservaat ligt namelijk vlakbij de duinen. Daar zijn veel vossen die ook naar de polders trekken. Vossen en weidevogels gaan in een reservaat als het onze niet samen. Daar gebruiken we vossenrastertjes voor: twee laaggespannen kunststof draden die onder stroom staan. Dit is niet gevaarlijk maar als een vos hiermee in aanraking komt schrikt hij en keert hij om.
Zo'n vossenraster ziet er zo uit:
 

 
Met deze bescherming tegen vossen hebben we nu de ideale omstandigheden voor het veilig broeden van de weidevogels en het  grootbrengen van hun jongen. De resultaten zijn er ook naar. Landelijk wordt een weidevogelgebied als "goed" beschouwd als er 60 paartjes weidevogels per 100 hectare broeden. In ons reservaat broeden er meer dan 500 per 100 ha. Een kaartje met een gekleurde stip voor elk broedgeval staat hieronder. Het omrande gebied is het eigendom van de stichting in de Castricummerpolder. Linksonder de spoorlijn, linksboven Castricum en rechtsonder Uitgeest. De bovengenoemde aantallen per 100 hectare zijn gebaseerd op een veel langere soortenlijst dan alleen de 4 "primaire" weidevogels kievit, scholekster, grutto en tureluur.

 


 

Share on Facebook
Please reload

Uitgelichte berichten

Weidevogelgebied in Castricummerpolder

November 25, 2017

1/3
Please reload

Recente berichten

June 5, 2017

May 29, 2017

Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags
Please reload

Volg ons
  • Facebook Basic Square

​© Copyright 2010 Stichting "De Hooge Weide". ​All rights reserved.

  • Facebook Classic
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now